Turska

Istanbul

 

Grad čiju dušu dele dva kontinenta - Evropa i Azija.

O gradu

Vizanton. Konstantinopolj. Stambol. Carigrad. Istanbul. Nazivi koji su bili dodeljeni gradu koji karakteriše veličina, kako istorijska i religijska, tako strateška i prostorna. Nekada tačka kroz koju je prolazio Put svile, ali i krajnja destinacija legendarnog voza – Orijent ekpres. Mesto u kome orijentalni šarm flertuje sa modernim shvatanjem zapada.

Opšte informacije

Informacije o vremenu

 • 13-20 °C

  Temperatura
 • 20

  Dani bez padavina
 • 100mm

  Prosečna količina padavina
 • 0

  Snežni dani

Podaci o stanovništvu

 • 13.8M

  Populacija
 • 18:46

  Lokalno vreme
 • TRY

  Valuta

Informacije o cenama

Cene obroka u restoranima su 15% niže nego u Beogradu.
Obrok

Cene u Istanbulu su u proseku 14% više nego u Beogradu.
Kupovina

 

Cena taksija je oko 0.66 EUR po kilometru.
Taxi

Tipična vozna karta je oko  0.71 EUR.
Voz

Zanimljiva mesta u okolini

Više o gradu

Tačka spajanja i razdvajanja. Dok grad spaja Evropu i Aziju, Bosforski moreuz ga razdvaja, a povezuje Mramorno i Crno more. Sama pomisao na to da je jedini grad na svetu sagrađen na dva kontinenta, ali i da je bio centar starog sveta, stvara posebnu dozu poštovanja.

Vizantijska imperija predstavlja carstvo sa najdužim životnim vekom. Centar drevne Vizantije nalazio se u tadašnjem Konstantinopolju, u kome su se slivali ekonomski, kulturni i civilizacijski putevi, čineći ga dominantnim. Međutim, ovaj grad je značajnu ulogu imao i za vreme Grčke kolonije, Otomanskog carstva i države Turske. Sve ove uloge stvorile su bogatu istorijsku pozadinu, začinjenu dramatičnim dešavanjima.

Pravu raskoš i veličinu ovog grada, stvaranu više od 2500 godina, vam najbolje može dočarati panorama. Brdo Čamlidža vam poklanja pogled kao sa letećeg ćilima dok se vi prepuštate umetnosti orjentalnog uživanja uz kafu, ratluk, nargilu i orijentalnu muziku.

Gradske ulice vam otkrivaju specifične mirise, koji dopiru iz restorana i predstavljaju izazov za sva čula. Zato zaboravite na internacionalne lance brze hrane, već iskusite pravu tursku hranu. Kebab i baklave su ono što ne treba zaobići.

Imperije koje su izabrale Istanbul kao svoj centar stvorile su impozantne arhitektonske objekte koje krase ovaj grad i predstavljaju njegov simbol.

Posebnu atrakciju predstavljaju džamije. Aja Sofija nekada najveća hrišćanska crkva na svetu, bila je pretvorena u džamiju, da bi danas u vidu muzeja predstavlja svetinju Istanbula i simbol viševekovnog postojanja. Izgradnju Plave džamije naručio je devetnaestogodišnji sultan Ahmet I. Sa svojih šest minareta prestavlja raritet, s obzirom na to da džamije imaju samo jedan, dva ili četiri. Na dokovima Bosfora sija Dolmabahče palata. Ovde ćete videti šta znači luksuz iz 1001 noći, u bukvalnom smislu. U izgradnju je uloženo, vrednostno, oko 35 tona zlata.

Koliko god istraživali Istanbul, nikada nećete steći utisak da ste sve videli. Samo što ste obišli sve istorijske znamenitosti, ugledate Grand bazar koji vam otkriva umetnost trgovine. Ukoliko ste oduvek maštali da opremite svoj dom, radni prostor ili neki kutak orjentalinim elementima, ovde će sve vase želje biti ostvarene. Grand bazar vam predstavlja ono najprefinjenije što orijent nudi.

Osetićete ritam grad koji posebno dolazi do izražaja u večernjim satima. Ples je u krvi njihovih stanovnika. Magičan trbušni ples je deo njihove kulture, ali su i moderni plesovi našli svoje mesto.